A véletlen barátságos arcai

boach.hi.ethiet

New Member
University Course
Social Sciences
A héten kétszer is elfelejtettem kivenni a mosogatógépet. Nem azért, mert hanyag lennék, hanem mert az utóbbi időben valahogy máshol járt az eszem. Este tizenegykor a konyhában álltam, és azon kaptam magam, hogy a telefonomat bámulom, miközben a kávéfőző pityeg. Ilyenkor jöttem rá, hogy talán mégis több időt töltök a neten, mint amennyit bevallanék magamnak is.

Nem vagyok szerencsejáték-függő. Nincs ezzel kapcsolatban hősies történetem, se nagy bukásom, se eufórikus győzelmem. Decemberben viszont bezárt a munkahelyem, ahol öt évig nyomtam a grafikai tervezést, és hirtelen találtam magam egy olyan térben, amit senki sem magyarázott el nekem. Az idő. Rengeteg idő. Reggel fél nyolckor felébredtem, megittam a kávémat, és ott állt előttem az a nyolc-tíz óra, amit valahogyan ki kellett töltenem. Először takarítottam. Aztán rendeztem a fiókokat. Aztán egy hét múlva már a falat néztem, és azon gondolkodtam, hogy a szomszéd kutyája miért ugat mindig pont háromkor.

Ekkor jött a barátom, Peti, aki egy sör mellett azt mondta, próbáljam ki az online kaszinót. Nem úgy mondta, mintha valami életmentő tippet adna, hanem csak úgy, mellékesen, ahogy az ember azt mondja, hogy nézzek meg egy új sorozatot. Én meg gondoltam, miért ne. Úgyis le vannak még játékaim, amiket sose fejeztem be.

Az eleje furcsa volt. A regisztráció, a sok színes gomb, a fények, a zene. Kasszafillérnek éreztem magam egy videójátékban, csak itt a pénz valódi volt. Vagyis nem igazán. Kicsi összeggel kezdtem, olyan ötezer forinttal, amit nem sajnáltam volna, ha elúszik. És persze elúszott. Három nap alatt semmi nem történt, csak apró nyeremények, amiket visszaforgattam, aztán semmi. Aztán jött egy este, amikor a barátnőm elutazott a húgához, én meg nem tudtam aludni. Fél kettő volt, és rájöttem, hogy még mindig a telefonom pörög. Nem is játszottam, csak néztem a rulettasztalt. Ott volt az a kis golyó, ami körbe-körbe futott, és én valamiért azt éreztem, hogy ez a gömbölyű kis szerencse legalább annyira kiszámíthatatlan, mint az életem mostanában.

Azt hiszem, ekkor kezdtem el komolyabban foglalkozni a játékmechanikával. Nem azért, mert nyerni akartam, hanem mert érdekelt a rendszer mögötte. Elkezdtem olvasni fórumokat, és rábukkantam a vavada no deposit bonus code 2025-re, ami legalább annyira megfogott, mint azelőtt semmi. Egy olyan ajánlatnak tűnt, amiről azt gondoltam, hogy túl szép az igazsághoz. De hát épp egy olyan időszakban voltam, amikor minden túl szépnek tűnt. A semminél többet kaptam, és ezt nem lehetett nem értékelni.

Aztán történt valami, amire nem számítottam. Egy hétfő délután, unalomból, fölraktam azt a bónuszt, és elkezdtem egy nyerőgéppel játszani, aminek valami gyümölcsös neve volt. Nem tudtam, mit csinálok. Csak nyomogattam a gombot, és közben a barátnőmmel beszéltem telefonon. Kicsit olyan volt, mint amikor az ember vezet, és nem emlékszik az útra, csak arra, hogy hazaért. Amikor letettem a telefont, a számítógépemen egy összeg villogott, amit először nem is hittem el. Nem volt óriási, talán harminchétezer forint, de nekem, aki az elmúlt heteket fénymásolással és önéletrajz-küldözgetéssel töltöttem, egyelőre soknak tűnt. A szívem hevesebben vert, de nem a pénz miatt. Hanem azért, mert öt perce még semmi nem történt, aztán hirtelen mégis.

Leültem, és hosszasan néztem a számot. Aztán kifizettem. Nem folytattam. Nem éreztem késztetést, hogy visszaforgassam, ami nagyon meglepett. Azelőtt mindig az az izgalom hajtott, amikor a tétet emeltem. Itt viszont elég volt az a tudat, hogy történt valami. Nem is a pénz volt a lényeg. Hanem az, hogy ebben a káoszos, kiszámíthatatlan időszakban a véletlen végre barátságosan bánt velem.

Persze tudom, hogy ez tök naivan hangzik. Az online kaszinó nem arról szól, hogy a véletlen barátkozik. De valahogy mégis ez történt. Aztán jött egy második alkalom is, amikor a vavada no deposit bonus code 2025-öt használtam – mert igen, akartam még egy kört, és nem láttam benne semmi rosszat. Ezúttal kisebb összeget nyertem, de a reakcióm ugyanaz volt: mosoly, meglepetés, aztán kiléptem. Nem kell mindig ugyanazt a lejtőt bejárni.

Most itt ülök a konyhában, a mosogatógépben ott állnak a tányérok, és azon gondolkodom, hogyan jutottam el idáig. Nemrég kaptam egy interjú-meghívást egy stúdióhoz, és jó eséllyel visszatérek dolgozni. De valami megváltozott bennem. Nem a szerencsejátékokról gondolkodom másképp, hanem a várakozásról. Régebben azt hittem, hogy minden percet ki kell használni, minden üresjáratot el kell tölteni. Most már tudom, hogy a semmittevés is lehet produktív. A véletlen akkor jön, amikor nem erőlteted. Nem feltétlenül a kaszinóban, hanem az életben is. Az a harminchétezer forint csak egy példa. A lényeg, hogy megtanultam nem görcsösen kapaszkodni a dolgokba.

Ha valaki azt kérdezné, ajánlanám-e a játékot, azt mondanám, hogy körültekintően, és csak annyit kockáztass, amennyit nem félsz elveszíteni. A nyeremény nem boldogít, de a váratlan apró örömök igen. És az is rendben van, ha valaki csak úgy játszik, mint én: kíváncsiságból. Az a bónusz meg hát, egyszerűen jól jött. Nem változtatta meg az életemet, de adott egy délutánt, amikor a mosogatás is könnyebben ment.

Lehet, hogy holnap megint rábukkanok valami új mondatra, ami felkelti a figyelmem. De már nem fogok úgy belegabalyodni, mint régen. A lényeg, hogy közben valahogy az is megtörtént, hogy újra örülök annak, amikor a nap úgy telik, ahogy telik. Nem irányítok mindent, csak figyelek. És ez most éppen elég.